O vedem in ziare, la televizor si pe panouri stradale: o femeie simpla, in vesta de lana, care ne explica de ce trebuie sa demareze proiectul Rosia Montana. Nu este o actrita care citeste replici inteligente, ci o localnica de 42 de ani, care lupta sa supravietuiasca si sa isi creasca cei doi copii. CANCAN a gasit-o pe Sanda Lungu, a stat de vorba cu ea si a aflat ca oamenii din Rosia Montana fac cumparaturi "pe caiet" si asteapta sa inceapa cat mai curand exploatarea aurului.
Sanda Lungu isi creste singura cei doi copii, ramasi in grija ei dupa divort. Venitul lunar al familiei este de 134 de lei. Robert e in clasa a VI-a, la Liceul Teologic romano-catolic din Alba Iulia, iar Elissa face naveta la liceul din Campeni. In clasa a XI-a a avut media 9,20.
„Mi-a zis ca vrea sa faca Medicina. I-am zis ca nu avem bani. Te doare sufletul. Ce poti sa-i spui unui copil care vrea sa mearga la facultate?”, spune Sanda Lungu, cu lacrimi in ochi. Indarjirea i se citeste, insa, in priviri. Are de gand sa lupte pentru copiii ei. „Dar nu ma las! Eu sunt o bataioasa, gasesc o solutie, cautam o facultate mai aproape, care sa nu ne coste asa mult si vom reusi”, se incurajeaza, singura, femeia. Casa Sandei Lungu este in permanenta foarte curata, chiar daca nu are apa la robinet si o depoziteaza in sticle Muncitoare. Pe Sanda Lungu crosetatul a ajutat-o mereu sa castige un ban in plus Familie. Sanda Lungu si fiica ei, in bucataria casei parohiale in care locuiesc Serviciu. Sanda Lungu lucreaza de putin timp la biserica greco-catolica Provizii. Lemnele de foc ale familiei Sarcina. Una din atributii este sa ingrijeasca cimitirul Vis. Sanda spera sa repare pianul bisericii, asa incat fiul ei sa poata canta la el Disperare. Unul dintre acatistele date de oameni la biserica pentru inceperea proiectului RMGC